Tranviks möjligheter

År 1992 förvärvade Stiftelsen Oscar Hirschs Minne området på villkor att till alla delar bibehålla naturreservatet, förvalta närmare 370 hektar av vatten, jordbruks- och betesland med gammelskog och hagmarker, men också för att fortsatt samarbeta med den statliga nationalparken Ängsö.
Syftet är att Stiftelsen skall bevara och utveckla detta värdefulla område och göra det tillgängligt även för personer med funktionsnedsättning, inom ramen för reservatets föreskrifter och skötselplan.
Stigar, leder och särskilda hjälpmedel har systematiskt och varsamt anpassats för att välkomna nya besöksgrupper. Stiftelsen gläds åt att kunna erbjuda naturupplevelser för rullstolsburna ser med glädje ett stort antal besökare från exempelvis föreningar för personer med funktionsvariationer samt äldreboenden.

Oscars brygga, Paviljongen och Naturslingan
En brygga med sjöbod har uppförts vid Lackavik inom södra delen av naturreservatet. Anläggningen, kallad Oscars brygga, är speciellt anpassad för personer med rörelsehinder.
Intill bryggan har Stiftelsen låtit bygga en helt modern raststuga vid havet, Paviljongen, även den anpassad för rullstolsburna. Paviljongen rymmer ca tjugo personer, varav fem rullstolsburna, och är utrustad med handikappanpassat våtrum, dusch och toalett. Vi välkomnar alla besökare, men det är viktigt att föranmäla besök i god tid innan så att någon finns på plats och kan låsa upp Paviljongen. För föranmälan via telefon, se kontaktuppgifter här.
Området kan även erbjuda en naturslinga genom skog för fri utveckling, Slingan, som är ca 600 meter lång och anpassad för rullstolsbundna. Det är en unik möjlighet att på ett enkelt sätt komma ut i urskog med rik flora och fågelsång speciellt på våren.
Paviljongen och den tillhörande båtbryggan används delvis av en från Stiftelsen fristående förening, Sveriges Funktionshindrades Frilufts- och Fiskeförening. SFFF har tillstånd att nyttja bryggan som tilläggsplats för den båt föreningen införskaffat för att erbjuda havsturer för rullstolsbundna.








Fotona är tagna av Sveriges Handikappades Fiske- och Friluftsförening och publicerade med deras tillstånd.