Oscar Hirschs (1847 – 1931) stora livsgärning i form av humanitär verksamhet lever vidare i dag genom Stiftelsen Oscar Hirschs Minne, grundad 1933. Hans donation av aktier utgör grunden för det kapital i fastigheter och aktier som Stiftelsen förvaltar.
Hirsch utbildade sig till arkitekt, vilket grundalde hans intresse för byggnader och bostäder. Under många år var han verksam som störste ägare och direktör för tegelbruket Bockholms-Sättra gård och tegelbruk, beläget vid Södra Björkfjärden i Mälaren.
År 1877 gifte sig den 30-årige Oscar Hirsch med 21-åriga Fanny Saloman. Tillsammans fick en son, Axel. När sonen var ett år gammal gick Fanny Hirsch bort i barnsäng, vilket blev en djup sorg för maken. I boken Om levande och bortgångna, skriven av Axel Hirsch, kan vi läsa: ”Det är min övertygelse, att min far i sin förtvivlan kastade sig över arbetet för att döva sorgen. Arbetet blev som ett opiat”
Till minne av sin unga hustru grundade Oscar Hirsch Stiftelsen Fanny Hirschs Minne, med syftet att ge psykiskt sjuka kvinnor möjlighet till lugn och omvårdnad under återhämtning efter intensivvård på ”sinnessjukhus”.
Vid Oscar Hirschs bortgång 1931 hade han donerat sina aktier i Stockholms Arbetarhem, vilket tillsammans med andra gåvor uppgick till ett värde av 26 500 kr. För att förvalta detta kapital bildade sonen Axel Hirsch den 29 april 1933 Stiftelsen Oscar Hirschs Minne. Vi är djupt tacksamma över denna stiftelse, som bidrar till att bevara Oscar Hirschs namn och gärning för eftervärlden.