Tidigare mottagare av Eldsjälspriset
2022: Lena och Arne Falkbäck, Våga va’ dig själv och Olivia Trygg Larsen, Trygga barnen
Lena och Arne Falkbäck har utan egen vinning och med stor uthållighet under lång tid engagerat sig i att arrangera sommarläger för ungdomar. Dessa läger erbjuder inte bara goda förebilder och främjar en stark gemenskap, utan bidrar även till att stärka ungdomars självkänsla inför framtiden.
Olivia Trygg Larsen, grundare till ”Trygga barnen”, har i många år kämpat för att barn och ungdomar som lever i, eller har vuxit upp i, familjer med missbruksproblematik ska få det stöd de har rätt till. Hennes arbete syftar till att på olika sätt skapa trygghet för dessa barn och ungdomar.

2017: Elisabeth och Uno Svedin, Ny Gemenskap och Anette Kyhlström, Hela Människan i Stockholm
Elisabeth och Uno Svedin har outtröttligt arbetat för att förbättra situationen för personer som har det svårt i samhället. I femtio år har de kämpat och de fortsätter sitt framgångsrika arbete.
Anette Kyhlström har år ut och år in jobbat ensam och oegennyttigt för att fånga upp alla de problem som uppstår när det går snett i en livssituation. Nästan alltid finner hon en lösning på problemen i stort såväl som i smått.

Elisabeth Svedin, Uno Svedin, Anette Kyhlström och Peter Sjöstrand (ordf.)
2016: Dilsa Demirbag Sten, Berättarministeriet och Johan Wendt, Mattecentrum
Med kreativitet och entreprenörskap har Demirbag och Wendt lyckats göra skillnad på skolans område genom obyråkratiskt och oegennyttigt arbete. De har startat kostnadsfria verksamheter för de enskilda barnen eller deras familjer som ger kunskaper och skapar lust för vidare lärande.

Dilsa Demirbag Sten och Johan Wendt
Dilsa Demirbag Sten har genom verksamheten Berättarministeriet givit förutsättningar för inblick i språkets och böckernas värld. Johan Wendt har genom Mattecentrum givit tusentals barn och ungdomar stöd i matematikinlärningen och som nu är aktuell för att ge stöd, inspiration och inblick i datalogiskt tänkande.
Priset, en miljon kronor, delas mellan pristagarna och får användas för vidareutveckling och kunskapsspridning inom deras respektive arbetsfält.
2014: Beyron Axhner, Trygghetssamordnare Botkyrka Kommun, Leila Baksi, Fältassistent Skärholmen och Mantha Kasagianni, Socialtjänsten Botkyrka
Tre eldsjälar anställda inom kommunal verksamhet i Botkyrka och Skärholmen får priset för att kunna fortsätta sitt arbete med och för barn och ungdomar som inte har ekonomiskt utrymme inom kommunens ordinarie budgetramar.

Beyron Ahxner, trygghetssamordnare i Botkyrka kommun. Han har en förmåga att få civilsamhället och aktörer inom kommunen med på förebyggande och trygghets skapande arbete. Han ledde och samordnade framgångsrikt arbetet under upploppen 2013 där bl.a. människor från flera olika trossamfund gemensamt gick ut för att nattvandra. Beyron tilldelas eldsjälspriset för att ytterligare stärka, utveckla och bredda nattvandrargrupperna i Fittja, Norsborg och X-cons i Alby samt andra i Botkyrka kommun som arbetar för barns och ungdomars bästa.
Leila Baksi har arbetat som fältassistent i Skärholmen i snart 9 år. Började arbeta som fältassistent direkt efter socionomstudier 2005. Leila har varit ordförande för Rif Stockholm (Riksorganisationen för fältarbete), samordnat ”fältarnas” närvaro under ung 08 festivalen och ansvarat för att hålla i lokala utsättningar i stadsdelen under riskhelger och helger. Under upploppen maj 2013 var hon samordnare för stadsdelen och skötte den största delen av information och kommunikation mellan de frivilliga, polis, skola, preventionssamordnare, stadsdelsdirektör och politiker. Leila tilldelas Eldsjälspriset för att användas i två projekt för unga.
Mantha Kasagianni har arbetat som socialarbetare i Skärholmen, men sedan en kort tid tillbaka arbetar hon nu i förebyggande arbete inom socialtjänsten i Botkyrka kommun. Under sitt arbete i Skärholmen har hon bland annat initierat, skapat och lett Projektet ”Mitt 127- skola”. Mantha bärs av övertygelsen att det är viktigt att stärka föräldrar då de har stor inverkan på barnens utveckling. Eldsjälspriset tilldelas Mantha för att vidareutveckla två projekt med fokus på barns och ungas väl.
2012: Kyrkoherde Carl-Erik Sahlberg, S:ta Clara kyrka
vars verksamhet huvudsakligen består av utdelning av mat, fängelsebesök och härbärge i Klara kyrka (”Öppen kyrka”). I november 2012 mottog direktor Carl-Erik Sahlberg Stiftelsen Oscar Hirschs Eldsjälspris. Priset delades ut under Carl-Eriks avskedsgudstjänst i en fullsatt S:ta Clara kyrka mitt i Stockholm för hans fantastiska arbete med de personer i samhället som han själv kallar ”de tilltufsade”.

För 25 år sedan kom Carl-Erik till en närmast tom S:ta Clara kyrka. Han såg då till att hålla kyrkan öppen och startade ett café inne i kyrkan. Dessutom tog Carl-Erik initiativ till ett utåtriktat socialt arbete på Malmskillnadsgatan och Sergels torg. Detta arbete har genom åren hjälpt hundratals missbrukare, prostituerade, hemlösa, psykiskt sköra m m till nya liv, fria från droger och kriminalitet. Den tomma kyrkan blev snart full av människor av olika bakgrunder, hög som låg, kung som hemlös berättar Carl-Erik.
Prissumman på 1 miljon kronor från Stiftelsens Eldsjälspris 2012 har Carl-Erik bland annat använt till att ge hem för hemlösa. Utan en hemadress är det svårt för ”tilltufsade” att få jobb och nu på grund av detta fått ett arbete och en meningsfull sysselsättning. Under sommaren 2013 planeras även en dag- och kursverksamhet för ett 20-tal ensamstående och utsatta kvinnor på Lindholmen, en ö i Mälaren, för prispengarna.
Carl-Erik Sahlberg är numera bosatt i Tanzania där han verkar som missionär tillsammans med sin fru och där de tillsamman förestår ett familjehem med barn bland annat från aids-drabbade familjer.
2010: Michaela Sjögren Cronstedt, Musketörerna i Rågsved
Michaela är en av initiativtagarna till föreningen Musketörerna i Rågsved som arbetar för att hjälpa missbrukare och hemlösa till ett meningsfullt liv.
2009: Anne Hellströmer
Anne arbetar med unga brottsoffer och verkar för att få till stånd stödcentra över hela landet.
2008: Kristina Telerud, Ersta vändpunkten
Initiativtagare till samtalsgrupper för barn och ungdomar från hem med missbruksproblematik samt för barn och ungdomar där någon i familjen har en demenssjukdom.
2006: Speciallärare Tuva-Stina Lindén, Lillholmsskolan Skärholmen, skolledarna Hillevi Rindeby och Eva Gustafsson, Rinkebyskolan samt rektor Elisabeth Sörhuus, Hjulsta skolor
Fyra eldsjälar inom skolans värld för projekt och studiefrämjande verksamhet som inte har ekonomiskt utrymme inom skolornas ordinarie budgetramar.
2004: Tre Eldsjälar på Söder:
Kyrkoherde Anne-Marie Turesson, Sofia församling, för arbete med att bryta äldre, ensamma ekonomiskt behövandes isolering.
Anders Carlberg, Fryshuset, för att sprida Fryshusets pedagogik och metodik för att komma fler ungdomar till del.
Lotta Corell, Stadsmissionens projekt Mötesplats, en fristad för vilsekomna ungdomar.